Basismodule "Slaap in de eerstelijn".

De basismodule bestaat uit 3 delen.

1. Theorie gezonde slaap en evidence based slaapmodellen + eindtoets

2. Submodule: Slaapstoornissen & slaapbijzonderheden + eindtoets

3. Submodule: Insomnia + eindtoets

Wanneer je deze 3-delige basismodule succesvol hebt afgerond is je fundament klaar. Je mag dan gaan snuffelen in de themamodules. Je kunt precies die thema-onderwerpen kiezen die het beste bij jouw werkgebied passen.
Heb je niet gevonden wat je zocht, laat het dan weten via onze besloten Facebook groep met alle cursisten. Wellicht dat binnen afzienbare tijd jouw favoriete onderwerp voor alle cursisten ter beschikking komt.

1. Theorie gezonde slaap

Bij de theorie over de gezonde slaap kun je verwachten dat je meegenomen wordt in de slaapfysiologie, slaappsychologie en slaapneurologie. Op basis van actuele en gangbare visies, slaapmodellen en wetenschap leer je belangrijke essenties die je nodig hebt om je patiënten te begeleiden op het gebied van slaapproblemen. Het theorie gedeelte gezonde slaap is de grootste module van de drie. Logisch want het moet het fundament zijn voor de rest van je gewenste slaapkennis. De submodules (en later de themamodules) zijn korter.

2. Slaapstoornissen en slaapbijzonderheden (submodule)

De module "slaapstoornissen en slaapbijzonderheden" gaat in op apneu, restless legs, periodic limb movement disorder, parasomniën en hypersomnie. Het doel van deze verplichte submodule is dat je deze slaapstoornissen kunt herkennen wanneer ze zich aandienen. Dat je psycho-educatie kunt geven over dit slaapprobleem, de patiënt naar betrouwbare (internet)bronnen kunt leiden en naar de juiste partij kunt doorverwijzen.

3. Insomnia (submodule)

De module "insomnia" behandelt de inslaap- doorslaapproblematiek en het probleem van te vroeg wakker worden. Dit is het terrein waar jij je als eerstelijns zorgprofessional op kunt gaan begeven. Bij lichte insomnieklachten is het zeer belangrijk direct te starten met de preventie van ergere insomnie door middel van concrete leefstijladviezen en het elimineren van instandhoudende factoren.. Hierdoor kan je de patiënt leren in een vroeg stadium in te grijpen in het proces van slapeloosheid. Het doel is te voorkomen dat de kortdurende milde slapeloosheid zich verergert en dan chronische insomnie wordt. Deze chronische insomnie is het werkveld van de Slaapoefentherapeut en Slaappsycholoog. De lichte insomnieklachten leer jij begeleiden door middel van slaaphygiëne adviezen, psycho-educatie, stimuluscontrole therapie, leefstijlinterventies, bewegingsactivatie en slaapspecifieke coaching.

JA! Er is vraag naar jou!

Er is grote behoefte aan slaap-zorgprofessionals in de eerstelijn! Lees hier het RIVM / Trimbos / Hersenstichting rapport 2018.

Bekijk de submodules of bestel de cursus