Basismodule "Slaap in de eerstelijn".

De basismodule bestaat uit 3 delen.

1. Theorie gezonde slaap en evidence based slaapmodellen + eindtoets (30 SBU)

2. Submodule: Slaapstoornissen & slaapbijzonderheden + eindtoets (10 SBU)

3. Submodule: Insomnia + eindtoets (30SBU)

Wanneer je deze 3-delige basismodule succesvol hebt afgerond is je fundament klaar.  (70-80 SBU) Je mag dan gaan snuffelen in de themamodules. Je kunt precies die thema-onderwerpen kiezen die het beste bij jouw werkgebied passen.
Heb je niet gevonden wat je zocht, laat het dan weten via onze besloten Facebook groep "Sleepdistrict". Wellicht dat binnen afzienbare tijd jouw favoriete onderwerp voor alle cursisten ter beschikking komt. Een thema module is ongeveer 10 SBU. Je ontvangt hiervoor een certificaat en je voert dit zelf in in je kwaliteitsregister.

1. Theorie gezonde slaap

Bij de theorie over de gezonde slaap kun je verwachten dat je meegenomen wordt in de slaapfysiologie, slaappsychologie en slaapneurologie. Op basis van actuele en gangbare visies, slaapmodellen en wetenschap leer je belangrijke essenties die je nodig hebt om je patiënten te begeleiden op het gebied van slaapproblemen. Het theorie gedeelte gezonde slaap is de grootste module van de drie. Logisch want het moet het fundament zijn voor de rest van je gewenste slaapkennis. De submodules (en later de themamodules) zijn korter.

Let op: voor deze module moet je het boek "waarom je niet slaapt en hoe dit op te lossen" van Chris Winter aanschaffen.

2. Slaapstoornissen en slaapbijzonderheden (submodule)

De module "slaapstoornissen en slaapbijzonderheden" gaat in op apneu, restless legs, periodic limb movement disorder, parasomniën en hypersomnie. Het doel van deze verplichte submodule is dat je deze slaapstoornissen kunt herkennen wanneer ze zich aandienen. Dat je psycho-educatie kunt geven over dit slaapprobleem, de patiënt naar betrouwbare (internet)bronnen kunt leiden en naar de juiste partij kunt doorverwijzen.

3. Insomnia (submodule)

De module "insomnia" behandelt de inslaap- doorslaapproblematiek en het probleem van te vroeg wakker worden. Dit is het terrein waar jij je als eerstelijns zorgprofessional op kunt gaan begeven. Bij lichte insomnieklachten is het zeer belangrijk direct te starten met de preventie van ergere insomnie door middel van concrete leefstijladviezen en het elimineren van instandhoudende factoren.. Hierdoor kan je de patiënt leren in een vroeg stadium in te grijpen in het proces van slapeloosheid. Het doel is te voorkomen dat de kortdurende milde slapeloosheid zich verergert en dan chronische insomnie wordt. Deze chronische insomnie is het werkveld van de Slaapoefentherapeut en Slaappsycholoog. De lichte insomnieklachten leer jij begeleiden door middel van slaaphygiëne adviezen, psycho-educatie, stimuluscontrole therapie, leefstijlinterventies, bewegingsactivatie en slaapspecifieke coaching.

JA! Er is vraag naar jou!

Er is grote behoefte aan slaap-zorgprofessionals in de eerstelijn! Lees hier het RIVM / Trimbos / Hersenstichting rapport 2018.

Bekijk de submodules of schrijf je in...

ervaringen

Liesbeth van Zadelhoff

Ergotherapeute in Woerden

In totaal een zeer zinvolle interessante scholing !!

Ik vind het jammer dat de ingevulde opdrachten (invulopdrachten, essay ed.) weer leeg worden als je verder gaat in de scholing. Deze informatie is dan niet meer beschikbaar als leerstof voor de toetsen.


Eindbeoordeling: 9

cursist ervaring

Anita Maduro

Logopediste in Hengelo

Een boeiende cursus met interessante literatuur en aanvullende artikelen.


Eindbeoordeling: 9

Yvonne Rosenkamp

Ergotherapeute in Raalte

Allereerst de opmerking dat deze e-learning de beste is tot dusver te vinden.

Gedurende de cursus werden 2 boeken aanbevolen om aan te schaffen. Dit is niet handig en wat mij betreft niet prettig. Vooraf aanschaffen maakt kosten helder en helpt om theorie / boek / e-learning te koppelen.


Eindbeoordeling: 9

cursist

Saskia Peeters

Longfunctie analist in Roerond

Duidelijk scholing met duidelijke doelstellingen. vakinhoudelijk op goed niveau. Vriendelijke en efficiente communctie vanuit sleepdistrict.


Eindbeoordeling: 9

cursist

Marjan Yousefi

Longfunctie analist bij Defensie

Het is een moeiteloos toegankelijke online cursus.

Heldere uitleg op een ontzettend leuke manier. Zeer compleet en het leest makkelijk. Heel goed telefonisch bereikbaar, indien er vragen zijn. Zeer vriendelijk personeel. 100% aanrader


Eindbeoordeling: 10

cursist

?

?

?

?


?

ervaringen

Denise Essers

POH GGZ in Heel en Roggel

Ik vond de scholing erg leuk en ga er zeker mee aan de slag.


Eindbeoordeling: 8

sleepdistrict ervaringen

Kim Claassens

Ergotherapeut in Amsterdam

Zeer goede cursus voor het opdoen van kennis en handvatten voor behandelingen in eerste lijn omtrent slaap. Nu de kunst om dit in de praktijk eigen te leren maken.


Eindbeoordeling: 7

cursist

?

?

?

?

Eindbeoordeling: ?