De submodule Slaapstoornissen & Slaapbijzonderheden

Deze submodule zoomt in op de slaapstoornissen die qua behandeling thuishoren in het slaapcentrum. In de eerstelijns gezondheidszorg hebben wij niet de middelen en behandelmethoden die nodig zijn om deze stoornissen afdoende aan te pakken. Denk daarbij aan kaakchirugie, medicatie voorschrijven, MRA-beugels aanmeten, gebruik van CPAP apparaat opstarten, epilepsie behandeling of andere comorbiditeiten bij de kern aanpakken....

Waarom dan toch deze submodule slaapstoornissen?

Eigenlijk is het antwoord hierop heel eenvoudig: Zodat je ze kunt herkennen en je patiënten adequaat kunt informeren en professioneel kunt handelen.

Veel slaapstoornissen blijven te lang (vele jaren) ongediagnosticeerd. De eerstelijns zorgverleners zien het vaak over het hoofd. Simpelweg omdat ze er niet naar doorvragen en het niet herkennen. De patiënt is hiervan de dupe, want die wordt voor chronische pijn, burn-out, PTSS, overmatige vermoeidheid, obesitas, verlaagde weerstand met vele ontstekingen, etc... behandeld terwijl er een slaapstoornis onder verscholen kan zitten.

slaapstoornis slaapapneu

Door altijd grondig door te vragen naar de slaap kun jij het verschil maken voor je patiënt. Wanneer de slaap namelijk weer gerepareerd is en het lichaam en de geest iedere nacht voldoende kunnen herstellen, dan zijn de ondermijnende gevolgen van het slechte slapen ook vele malen minder en soms weg. Dit is een professionele aanpak!  De symptomen van een slaapstoornis overlappen vaak met symptomen van chronische gezondheidsproblematiek. Gevolgen van een slaapstoornis zijn niet te onderschatten! Lees meer . . .

Wat zijn slaapstoornissen?

Bij slaapstoornissen moet je denken aan:

  • Apneu (obstructief en centraal)
  • Restless legs / PLMD
  • Circadiaan ritme stoornissen
  • Parasomnieën
  • Hypersomnie

Wat wordt er bedoeld met Slaapbijzonderheden?

Op sommige onnatuurlijke bewegingen of gebeurtenissen (in de slaap) zullen we wat extra inzoomen. Wanneer een patiënt de slaapstoornis niet herkent of er geheel geen weet van heeft, dan kan in enkele gevallen wel een belletje gaan rinkelen wanneer je start met het uitvragen van de slaapbijzonderheden. Via de slaapbijzonderheden kom je dan toch achter een mogelijke slaapstoornis.

Waar kun je aan denken bij slaapbijzonderheden?

  • Slaapparalyse
  • Rem Sleep behavioural disorder
  • Slaapwandelen
  • Pavor nocturnus / nachtangst
  • Kataplexie

Meer leren?

Ben je nieuwsgierig geworden wat al deze termen nu precies inhouden? Dan kun je hieronder de webshop vinden waarin deze basismodule incl. zijn twee submodules wordt aangeboden.

See you online!

Bekijk de (sub)modules of schrijf je in...