Insomnie . . DE slaapstoornis die behandeld (en voorkomen) kan worden in de eerstelijns GHZ

Insomnia staat voor de slaapproblemen waarbij mensen slecht inslapen, moeite hebben met doorslapen of 's morgens veel te vroeg wakker worden. Een mix van deze voorgenoemde problemen komt ook veel voor.

Omdat de reden van deze slaapproblemen vaak in onjuiste gedachten over de slaap en slaapondermijnende gedragingen te vinden is kun jij hier hele mooie behandelcomponenten uit halen.

cursus insomnie

Slapen is onderdeel van een gezonde leefstijl

Een ongezonde leefstijl is geregeld reden voor slaapproblemen. Passiviteit en een mentaal weinig uitdagend leven kunnen er toe leiden dat er onvoldoende vermoeidheid en slaperigheid is voor een gezonde diepe nachtrust. Ons lichaam is niet gemaakt voor grote passiviteit en zal dan minder goed of natuurlijk de herstellende werking van de slaap kunnen pakken. De druk is er teveel vanaf.

Andersom zijn sommige mensen zo onrustig, gejaagd en gespannen dat dit de benodigde rust om te slapen in de weg staat. Dan is er juist ontspanning, mindfulness, yoga, pauzemomenten op een dag en ontprikkeling nodig om de oorzaak van deze slaapproblemen te verhelpen.

Alle componenten van een gezonde leefstijl (eten - bewegen - slapen) komen bij insomnieklachten bij elkaar. Het is een drie-eenheid waarbij "slaap" wel de basis is voor de andere twee "voeding en beweging". De aanpak bij lichte insomnie heeft erg veel weg van leefstijlcoaching. Kijk breed naar de leefstijl van de persoon met lichte insomnieklachten en begeleid naar een zo optimaal mogelijke balans tussen gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en genoeg slaaptijd binnen het natuurlijk bioritme.

leefstijl slapen

Aan de slag na deze scholing!

Je slaapbehandelingen zijn onderdeel van je reguliere behandelingen en bestaan uit leefstijlinterventies in brede zin, psycho-eductie, slaaphygiene adviezen, stimuluscontrole therapie, verwijzing naar betrouwbare bronnen en motiverende en stimulerende interventies.

Door zo vroeg in de keten al voor grote bewustwording te zorgen op het gebied van gezond slapen zullen veel gezondheidsgevolgen op de lange termijn voorkomen kunnen worden. Hierdoor worden zorgkosten bespaard en is er sprake van Stepped Care, JZOJP, en Zinnige Zuinige Zorg!

Draag jij ook je steentje bij?

Ieders slaap is onze zorg!

Bekijk de (sub)modules of schrijf je in...